Š.MICHAĽANY: O zotrvaní starostu vo funkcii sa rozhodne v referende 24. októbra

10.09.2009 Sabinov

Prešov/Šarišské Michaľany 10. septembra (TASR) – Obyvatelia Šarišských Michalian v Sabinovskom okrese budú v sobotu 24. októbra v referende rozhodovať o tom, či súčasný starosta obce Jozef Brendza zostane naďalej vo funkcii.
Brendza TASR potvrdil, že o konaní referenda, rozhodlo tento týždeň obecné zastupiteľstvo na základe petície, ktorú podpísalo 795 občanov z celkového počtu 2131 oprávnených voličov. Komisia, ktorá skúmala hárky, uznala 769 podpisov a preto boli splnené zákonné podmienky na jeho vypísanie.
Petícia za odvolanie starostu bola priamou reakciou na udalosti, ktoré sa odohrali v Šarišských Michaľanoch 8. augusta. Vtedy sa v areáli futbalového štadióna konalo neohlásené zhromaždenie prívržencov Slovenskej pospolitosti, ktorí protestovali proti rozmáhajúcej sa rómskej kriminalite v tomto regióne. K protestu sa vtedy pridalo aj množstvo obyvateľov obce. Starosta asi hodinu po začiatku akcie účastníkov vyzval, aby sa rozišli a zhromaždenie sa nakoniec skončilo zásahom polície.
Podľa iniciátorov petície jedným z dôvodov na odvolanie Brendzu je to, že nezvládol situáciu počas tohto zhromaždenia, okrem toho mu vyčítajú neprehľadné spravovanie obce a narábanie s obecným majetkom, vytváranie zbytočných pracovných miest pre príbuzných a známych a spôsob spravovania základnej školy v úlohe zriaďovateľa.
Volebné miestnosti dvoch okrskov sa otvoria o 7.00 h a svoj hlas budú môcť občania odovzdať do 20.00 h, pričom budú hlasovať označením odpovede áno alebo nie na otázku \"Ste za odvolenie starostu obce Šarišské Michaľany? \"
\"Bez ohľadu na to, ako budú ľudia hlasovať, je najdôležitejšie to, aby sa zúčastnili v takom počte, ktorý je potrebný na uznanie referenda za platné, \" uviedol pre TASR Jozef Mačo z petičného výboru.
Jozef Brendza považuje petíciu za neodôvodnenú a jej spustenie označil za politický boj, ktorý rozpútala opozícia.
\"Ak väčšina občanov v platnom referende rozhodne, že nebudem starostom, tak s tým nemám problém. V každom prípade budem rešpektovať zákon, \" povedal Brendza.
 

Vyberte región